Każda mama pragnie dla swojego dziecko wszystkiego, co najlepsze. Podstawowym i tym najbardziej naturalnym objawem miłości i troski o dziecko jest karmienie piersią. Mleko matki jest bowiem prawdopodobnie najbardziej wartościowym pokarmem, jaki człowiek ma okazję spożyć podczas całego swojego życia. Zawiera ono wszystkie potrzebne do zdrowego rozwoju składniki, takie jak przeciwciała, biało, tłuszcze, węglowodany i witaminy, tworząc tym samym solidną podstawę odpornościową dziecka na przyszłość. Dzisiejsze tempo życia często uniemożliwia karmienie piersią w każdej sytuacji, dlatego kobiety decydują się na przechowywanie mleka za pomocą laktatorów i odpowiednich pojemników na mleko. Organizm młodej mamy instynktownie priorytetyzuje produkcję mleka, w związku z czym w pierwszej kolejności odżywia właśnie gruczoły odpowiadające za ten proces. Niedobory właściwych składników odżywczych mogą więc spowodować niekorzystne konsekwencje nie tylko pod względem jakości wytwarzanego mleka, ale także zdrowia matki. O tym, jak temu zapobiec porozmawiamy w niniejszym wpisie.
Zróżnicowana dieta — podstawowa zasada i priorytet każdej mamy karmiącej
Niestety utarł się pewien stereotyp, że kobieta, aby mogła wytworzyć jak najwięcej dobrej jakości mleka, musi jeść dużo. Nie jest to jednak prawdą. Podłożem tego przekonania jest natomiast fakt, że w dzisiejszych czasach, pożywienie jest dużo bardziej ubogie w wartościowe składniki spożywcze, niż to było kiedyś. W związku z tym, że dzisiaj spożywamy żywność w dużej mierze przetworzoną, organizm stara się sobie dostarczyć wszystkie potrzebne makro i mikroelementy za pomocą większej ilości jedzenia. Tymczasem nie ma lepszego rozwiązania niż przemyślana i dobrze zbilansowana dieta, która dodatkowo uchroni kobietę przed tak bardzo niechcianymi efektami ubocznymi. W diecie poporodowej niesamowicie ważne są tłuszcze, których naturalnym źródłem są przede wszystkim nasiona, ryby czy takie warzywa jak awokado. Są niezbędne dla prawidłowej pracy komórek nerwowych, zarówno rozwijającego się dziecka, jak i matki. Poza tym, bez ich obecności nie jest możliwie przyswajanie wielu ważnych składników. Kolejnym mitem, który chcemy obalić, jest także to, że kobieta w trakcie ciąży i karmienia piersią powinna wystrzegać się wielu gatunków owoców. Jest to tym bardziej krzywdzące przekonanie, ponieważ powoduje, że kobieta rezygnuje ze znacznie zdrowszej alternatywy w kontekście niezdrowych węglowodanów. Kolejnym z wielu przykazań jest także pobieranie bardzo dużych ilości wody i napojów!